Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

ΕφημερίδαΈθιμα Χριστουγέννων


‘Το τάισμα της βρύσης’

   Στην Κεντρική Ελλάδα οι κοπέλες τα χαράματα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση «για να κλέψουν το άκραντο νερό». Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορες λιχουδιές: βούτυρο,  ψωμί, τυρί…και λένε: «Όπως τρέχει το νερό σ’ βρυσούλα μ’, ετσ’ να τρέχει και το βιο’ μ’». Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, παίρνουν νερό και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιουν όλοι από αυτό το άκραντο νερό.
‘ Το Χριστόψωμο’
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε την παραμονή των Χριστουγέννων η νοικοκυρά με ευλάβεια και με ειδική μαγιά από ξερό   βασιλικό. Απαραίτητος επάνω χαραγμένος ο σταυρός και γύρω γύρω διάφορα σκαλιστά στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου κι εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών. Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο κι αφού το σταύρωνε το έκοβε και το μοίραζε σε όλη την οικογένεια του.     

 Ελένη Καζαντζίδου
Άννα Νικολαΐδου
Έλενα Μιχαηλίδου


                                                                       

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1911 και πέθανε στην Αθήνα το 1996. Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης και η καταγωγή του ήταν από το νησί της Λέσβου.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1960 κέρδισε το πρώτο κρατικό βραβείο ποίησης για το έργο του «Άξιον Εστί». Το 1979 πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας ως ένδειξη τιμής για το ποιητικό του έργο και το 1989 τιμήθηκε με το γαλλικό παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής.
Σημαντικότερα έργα του είναι: Προσανατολισμοί (1940), Ήλιος ο πρώτος (1943), Άξιον Εστί (1959), Ήλιος ο Ηλιάτορας (1971),Ο ζωγράφος Θεόφιλος (1973),Η μαγεία του Παπαδιαμάντη(1976), Μαρία Νεφέλη (1978).
    Πολλά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από σπουδαίους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζηδάκης.  

                                                                                   Βασίλης Γρίβας
                                                                       Βαγγέλης Καραμαλίγκας
                                                                                      Χρήστος Λάτσι
 


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
   Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία. Όπως αναφέρει σχετικά και ο Ηλίας Αναγνωστάκης: «Ο Ιανός ήταν θεός δίμορφος, που παριστάνεται πότε με κλειδιά ή με τριακόσιες ψήφους στο δεξί χέρι και εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες οι μέρες του έτους. Τον έλεγαν και Αιωνάριος, επειδή τον θεωρούσαν του αιώνος πατέρα. Είχαν μάλιστα οριστεί 12 πρυτάνεις να τον υμνούν και υπήρχε δωδεκάβωμον στον ναό του, όσοι και οι μήνες του έτους».
   Μια από τις ωραιότερες παροιμίες του Γενάρη είναι:
Να ’μουν το Μάη γάιδαρος
τον Αύγουστο κριάρι
όλο το χρόνο κόκορας
και γάτος τον Γενάρη
   Ο Ιανουάριος είναι επίσης γνωστός και ως Καλαντάρης από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και τα δώρα καλενδών του Ιανουαρίου. Τα δώρα αυτά είναι τα σημερινά «δώρα των Χριστουγέννων».
   Στη Βυζαντινή εποχή ο 13ος     μισθός ήταν πράγματι δώρο και όχι μισθός. Όπως αναφέρει ο Σπύρος Τραϊανός τα δώρα αυτά είχαν την εξής προέλευση: Με την αρχή του χρόνου άρχιζε η θητεία των υπάτων, οι οποίοι σε σχετική πομπή στους δρόμους σκορπούσαν νομίσματα, που αρχικώς ήσαν χρυσά αλλά αργότερα, επί Ιουστινιανού, περιορίστηκαν σε αργυρά. Μικρά νομίσματα συνέλλεγαν  όμως και τα παιδιά, που περιέρχονταν στα σπίτια συγγενών και φίλων για να ευχηθούν. Έτσι γεννήθηκαν τα «κάλαντα»,  που φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας, και η αφετηρία τους ήταν οι καλένδες του Ιανουαρίου.

                                                                                     Φιλοθέη Μούρκου
                                                                                       Ανδριάνα Τζιούρα
 


Γιατροί του Κόσμου
Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση. Δημιουργήθηκε για την παροχή περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, πολέμους κλπ. Αποτελείται κυρίως από γιατρούς.
Οι Γιατροί του Κόσμου ιδρύθηκαν στη Γαλλία το 1980.  Δέκα χρόνια μετά, μια ομάδα 150 μελών συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ίδρυσαν το Ελληνικό παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου.

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου αποτελούν ισότιμη εθνική αντιπροσωπεία του Δικτύου MEDECINS DU MONDE INTERNATIONAL με 12 άλλες αντιπροσωπείες σε: ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδά, Ελβετία, Κύπρο, Ιταλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία.
   Οι Γιατροί του Κόσμου μέσα από την Ιατρική Ανθρωπιστική δράση τους είναι σταθεροί υπερασπιστές όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντιτίθενται αποφασιστικά στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, στην πολιτική της Εθνικής Κάθαρσης και στην κοινωνική ανισότητα.

                                                                                  Κατερίνα Ράντη
                                                                          Λυδία Ελευθεριάδου
                                                                                      Έλενα Ελεζάι
                                                                                     Σοφία Λαζίδου


THE UNITED KINGDOM

The United Kingdom is in the North-West part of Europe. There are four parts in it: England, Wales, Scotland and Northern Ireland.

The capital city is London.
The population is around 70 million.
The currency is the sterling pound. Εριάννα Χαλκιά - Γιώργος Βλάχος
Μάριος Λιναράς - Γιώργος ΜικριτσιάνΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
 
Την τιμητική τους έχουν στις 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Γραμμάτων.
Οι τρεις Ιεράρχες, οι μεγάλοι πατέρες της εκκλησίας μας, ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης  Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος  Θεολόγος.


Αλέξανδρος – Βλαδίμηρος
Ανιλέντα  -  Βίκτωρ
 

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο απόν το χωριό Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής. Είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1979. Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν από τον Άρη Πουλιανό τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών.
Το σπήλαιο ανακάλυψε ο Φίλιππος Χαντζαρίδης στις 10/5/1959 κι έγινε γνωστό για τα         παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα, μετά την τυχαία ανακάλυψη, από έναν κάτοικο των Πετραλώνων, ενός απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου. Η αξία του ευρήματος και η μοναδικότητά του έδωσαν αφορμή σε μια σειρά εργασιών μέσα κι έξω από το σπήλαιο. Το 1968 και την περίοδο 1974-1988 διενεργήθηκαν ανασκαφές   από τον (παλαιο)ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό.
Στις δημοσιεύσεις του για το σπήλαιο γίνεται λόγος για λίθινα και οστέινα εργαλεία τα οποία αποτελούν τις πρώτες μαρτυρίες κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.

Από ανθρωπολογικής άποψης το απολιθωμένο κρανίο είναι ένα σπουδαιότατο εύρημα, γιατί ανήκει σε άνθρωπο που έζησε 700.000 χρόνια πριν και θεωρείται ο αρχαιότερος Ευρωπαίος πρόγονος που έχει ανακαλυφθεί.      

Σοφία Δημητριάδου
Παρθένα Κοχλιαρίδου
Μάριος Ντότσι