Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013





ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ     Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο κι έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια μέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος κι ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι. Από την αρχαιότητα ακόμη διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα, όπως το αστρικό σμήνος των Πλειάδων –γνωστότερο στον λαό μας με την ονομασία Πούλια - προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά τη δύση του ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα του Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο έλευσης του κρύου και προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χειμαδιά.     Εκτός από τη δύση της Πούλιας, όμως, τη μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει» στο λαό η γιορτή του Αγ. Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του Αγ. Αντρέα, στις 30  του μήνα, το κρύο  «αντρειεύει».        Ανάμεσα στις γιορτές του μήνα περιλαμβάνονται ακόμα, η εορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, του αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου και της αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου.     Η μεγαλύτερη, όμως, γιορτή του μήνα είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.   Φιλοθέη Μ. Ανδριάνα Τ. 
   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
  
   Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σαβαστίκογλου και απέκτησαν δύο παιδιά.    Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα της σεναριογραφίας.
   Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμα τάξεις του γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο.

Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα- Μυτούσης».
   Πρώτο της μυθιστόρημα είναι το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το είχε εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο κι είναι αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια μεγάλη σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους με τίτλο «Η  αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».                         Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

                          Βασίλης Γ.
Βαγγέλης Κ.
Χρήστος Λ.


    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

   Στις 14 Νοεμβρίου1973 οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Αθηνών αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα κι άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Επίσης ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

   Οι διαδηλώσεις τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις ενάντια του καθεστώτος της χούντας αυξάνονται. Από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, στήνονται οδοφράγματα και διεξάγονται οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομίας.

Στις 3 π.μ. της 17 Νοέμβρη αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού κι ένα άρμα μάχης γκρεμίζει την κεντρική πύλη της σχολής. Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά των πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους.   
 Στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όλοι πρέπει να θυμόμαστε τις θυσίες που έγιναν για να μπορούμε εμείς τώρα να ζούμε ελεύθεροι και να έχει δημοκρατία η Ελλάδα.    
    Ελένη Κ.
Άννα Ν.
Έλενα Μ.




Δελφοί
(Μυθολογία)

     Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, μετά τη νίκη του επί των Τιτάνων άφησε ελεύθερους δύο μεγάλους αετούς, τον ένα από την ανατολή και τον άλλον από τη δύση. Στο σημείο που τα δυο πουλιά συναντήθηκαν έριξε έναν γιγάντιο λίθο κι έτσι όρισε τον Ομφαλό της Γης. Το Κωρύκειο Άντρο, το σπήλαιο δηλαδή που η πανάρχαιη θεά Γαία, με το όνομα Πυθώ, έδινε τις προφητείες της, ένα πρώτο μαντείο, είχε φύλακα και φρουρό ένα γιο της, τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα.


   Ο μύθος συμπληρώνει πως ο Απόλλωνας, σε πολύ μικρή ηλικία, σκότωσε τον Πύθωνα κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή των μετέπειτα Δελφών, μέχρις ότου εξαγνιστεί. Μετά από καιρό επέστρεψε εξαγνισμένος και με τη βοήθεια μερικών μινωιτών ναυτών ίδρυσε το δικό του ιερό με τ’ όνομα Πύθιας Απόλλων σε ανάμνηση της μάχης που έδωσε με τον δράκο. Ακόμα η ιέρεια του μαντείου έκτοτε ονομαζόταν Πυθία.
   Κι ο τόπος από τότε πήρε το όνομα Δελφοί. Πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί για το όνομα. Μία από αυτές θεωρεί πως σύμφωνα με το μύθο ο Απόλλωνας έφθασε εκεί ως δελφίνι γι’ αυτό έδωσε αυτό   το όνομα στον τόπο.   
 Σοφία Δ.
Παρθένα Κ.
Μάριος Ν.
    




Αφιέρωμα στα παλιά επαγγέλματα...






Νερουλάς,     Παγοπώλης

Πεταλωτής,   Ξυλάς

Καστανάς,        Μυλωνάς

Φαναρτζής,  Καλαθάς

Καρεκλάς,       Κεντήστρα

Σαλεπιτζής, Καπελού

Υπαίθριος φωτογράφος

Κοσκινάς,         Λούστρος

Ντελάλης, Πραματευτής

Τσαγκάρης, Κανατάς

Σαμαρτζής, Κουλουρτζής

Υφάντρα, Τσαρουχάς

Ομπρελάς,     Κουδουνάς

Παπλωματάς, Αμαξάς

Σιδεράς, Παγωτατζής

Τενεκετζής, Καροποιός

Μπαρμπέρης, Γανωτής

 Εριάννα Χ.
Γιώργος Β.
Μάριος Λ.
Γιώργος Μ.







Αλέξανδρος – Βλαδίμηρος

Ανιλέντα  -  Βίκτωρ








ΕΘΙΜΑ για το ΝΕΡΟ


1) Το πιο γνωστό έθιμο και συγχρόνως σπουδαία θρησκευτική γιορτή είναι τα Θεοφάνεια, ο αγιασμός των υδάτων. Ο Ιερέας ρίχνει στο νερό τον σταυρό και οι πιστοί βουτούν να το πιάσουν γιατί θεωρείται ευλογία. Έτσι αγιάζονται τα ύδατα, δηλαδή το νερό.



2) Άλλο έθιμο που γινόταν παλιά στη Φλώρινα λεγόταν το «σιδερένιο νερό».   Αυτό γινόταν τα χαράματα της Πρωτοχρονιάς. Ο νοικοκύρης του σπιτιού πήγαινε στη βρύση του χωριού κι αφού πλενόταν έπαιρνε  μετά μια πέτρα και την έπλενε καλά. Μετά γύριζε στο σπίτι, έβρεχε όλους μ’ ένα κλωνάρι και την πέτρα λέγοντας «Όλοι του χρόνου γεροί».



3)  Ένα άλλο έθιμο είναι το «αμίλητο νερό».

Πρωί πρωί την ημέρα των Χριστουγέννων οι κοπέλες της επαρχίας έτρεχαν στην πιο κοντινή βρύση για να «κλέψουν το άκραντο νερό» δηλαδή το αμίλητο νερό. Λέγεται έτσι το νερό γιατί σε όλη τη διαδρομή οι κοπέλες δεν βγάζουν λέξη.

  «Όπως τρέχει το νερό σαν τη βρυσούλα μου, έτσι να τρέχει και το βιος μου».

    Κατερίνα Ρ.

 Έλενα Ε.

 Λυδία Ε.

Σοφία Λ.