Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΠΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

H Ευρώπη, αποκαλούμενη συνήθως Γηραιά ήπειρος κατά συνθήκη, θεωρείται ότι είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου.
Η ήπειρος πήρε το όνομά της από την Ευρώπη, που σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.
Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη μας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670.000.000 κατοίκους.
Από τα πολύ παλιά χρόνια η Ευρώπη αποτέλεσε το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί. Πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός θεωρείται ο ελληνικός. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο ρωμαϊκός, για να δώσει τη θέση του στο χριστιανικό, που άνθισε στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Η σημερινή Ευρώπη αποτελείται από πάρα πολλές χώρες. Μετά τους παγκοσμίους πολέμους κάποιες χώρες αποφάσισαν να ενωθούν και να συνεργαστούν και έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) που αργότερα ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Ένωση.  
 Η Ε.Ε. σήμερα έχει 27 κράτη – μέλη και αυτά είναι: η Ελλάδα το 1981, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1986, και η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία το 1995. Την 1η Μαΐου 2004 εντάχθηκαν οι Εσθονία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία και το 2007 οι Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ την 1 Ιουλίου 2013 η Κροατία. Υποψήφιες προς ένταξη είναι η Τουρκία, η Ισλανδία, η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.

  
  ΕΡΙΑΝΝΑ Χ.