Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος. Στα παλιότερα χρόνια ήταν το παλάτι του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ακόμα δωμάτια από τα χρόνια της βασιλείας του.
Στην είσοδο παρακολουθήσαμε ένα βιντεάκι σχετικά με τη λειτουργία της βουλής και την ιστορία της. Μπαίνοντας πιο μέσα ακολουθήσαμε τις μεγαλοπρεπείς σκάλες που ήταν κατασκευασμένες από τα χρόνια του Όθωνα και σώζονται μέχρι σήμερα. Έπειτα μπήκαμε στο δωμάτιο που φυλάσσονται  τα προσωπικά αντικείμενα του Χαρίλαου Τρικούπη. Επίσης μας έδειξαν τον παλιό τρόπο εκλογής των πρωθυπουργών.
Το καλύτερο μας το άφησαν για το τέλος: η αίθουσα που συνεδριάζει η ολομέλεια της βουλής. Το πιο συναρπαστικό ήταν ότι είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε για πρώτη φορά στις θέσεις των βουλευτών.
Η βουλή μας άρεσε πολύ, γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και όχι ένα απλό μουσείο. Δεν υπάρχει κάτι που να μη μας άρεσε ή να μας κούρασε. Αντίθετα, όλα ήταν φανταστικά!

                         ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Κ.
                         ΑΘΗΝΑ Κ.
                         ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ζ.
                         ΜΑΡΙΑ-ΣΩΤΗΡΙΑ Γ.       
   
ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στις  6-4-2014 παρακολουθήσαμε τη μεγάλη αλλαγή της φρουράς που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί. Ήμαστε πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε σ’ αυτό  το συμβάν, διότι ήταν συναρπαστικό και εκθαμβωτικό.
Είχαν έρθει πολλοί τουρίστες να την παρακολουθήσουν και μόνο αυτό δείχνει ότι είναι άξια μεγάλης προσοχής.
Οι δυο τσολιάδες αλλάζουν κάθε δύο ώρες, αλλά αυτή η αλλαγή – η μεγάλη – συνοδεύεται από μπάντα, από όλους τους τσολιάδες και μια πολύ οργανωμένη και επιβλητική παρέλαση.
Όλοι μας μείναμε μ’ ανοιχτό το στόμα από το αποτέλεσμα και αυτό δείχνει τη σκληρή δουλειά που είχαν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν. Είναι επίσης προσωπική τιμή για κάθε τσολιά και τιμή προς την πατρίδα να υπηρετείς σ’ αυτή τη φρουρά.
Μας άρεσαν όλα, ιδιαίτερα όμως ο βηματισμός των τσολιάδων. Δε μας άρεσε η πολυκοσμία, διότι δεν μπορούσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες εκεί που θέλαμε. Το αγαπημένο μας μέρος όμως ήταν ότι φωτογραφηθήκαμε δίπλα στους τσολιάδες.

              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ.
              ΣΤΕΡΓΙΟΣ Β.
              ΒΑΣΙΛΗΣ Σ.
 

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Ξεκινώντας την ανάβαση είδαμε στα δεξιά μας το επιβλητικό ωδείο του Ηρώδου του Αττικού. Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης.
 Συνεχίζοντας περάσμε από τα προπύλαια. Είναι η πολυτελής πύλη για την ακρόπολη και είναι δωρικού ρυθμού.
 Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμή της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Μέσα στο ναό υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς που το είχε φτιάξει ο Φειδίας.
Με τους πολλούς πολέμους όμως κάποια μέρη του ναού καταστράφηκαν. Επίσης πολλά αρχαία αγάλματα και μέρη του ναού, δυστυχώς  βρίσκονται σήμερα στο βρετανικό μουσείο.
Η ξεναγός μάς έδειξε το μέρος όπου η θεά Αθηνά ακούμπησε το δόρυ της και βγήκε η ελιά και πού ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του και βγήκε νερό.
Επίσης είδαμε τις Καρυάτιδες και είχαμε για θέα όλη την Αθήνα.
Απ’ όσα είδαμε και ακούσαμε, είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Έλληνες!

                                                                                                                          ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ Τ.
                                                                                                                          ΡΑΦΑΗΛ Λ.
                                                                                                                          ΚΛΕΟΝΙΚΗ Δ.


ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ   Στο αττικό πάρκο της Αθήνας είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα ζώα: τροπικά πουλιά, ζώα της σαβάνας όπως λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ζώα της Ασίας όπως λευκή τίγρη, κόμπρες, πύθωνες, πλήθος άλλων ζώων και το υπέροχο σόου των δελφινιών.
Μάθαμε για το πώς ζουν τα ζώα, πού ζουν, τι τρώνε, αν ζουν σε αγέλες ή όχι, μάθαμε για τα μικρά τους και πώς τα εκπαιδεύουν.
     Μας άρεσε το σόου των δελφινιών, γιατί έκαναν πράγματα που ένας άνθρωπος δε  θα μπορούσε να φανταστεί. Επίσης μας άρεσε η στιγμή που μια καμηλοπάρδαλη έσκυψε προς το μέρος μας και είχαμε την ευκαιρία να την χαϊδέψουμε. 
Δεν υπήρχε κάτι που δε μας άρεσε, γιατί όλα τα ζώα ήταν μοναδικά. Το μόνο πράγμα που μας χάλασε τη διάθεση ήταν που φύγαμε νωρίς.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Τ.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ Χ.