Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η εφημερίδα της Δ΄τάξης



Η  ΣΧΟΛΙΚΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ

‘ΔΙΑΒΑΤΑ…ΡΙΚΑ    ΠΟΥΛΙΑ’

3ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

Τάξη: Δ΄

Δάσκαλος: Πέτρος Ανδρεανίδης




ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
     Το 3o Δ.Σ Διαβατών ανήκει στη Β΄ περιφέρεια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης . Η δυναμικότητά του είναι 245 μαθητές  και είναι χωρισμένα σε 11 τμήματα. Το σχολείο μας συστεγάζεται με το 2ο δημοτικό στο ίδιο κτίριο και μαζί με το 1ο δημοτικό στην ίδια αυλή. Το σχολείο μας λειτουργεί και ως ολοήμερο στο οποίο φοιτούν 62 παιδιά. 
     Το σχολείο μας,  από τη φετινή σχολική χρονιά,  είναι διευρυμένου ωραρίου κι όλες οι τάξεις σχολάνε στο εφτάωρο. Το διδακτήριό μας διαθέτει 11 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Η/Υ,  βιβλιοθήκη εφοδιασμένη με πλούσιο εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό υλικό κι ένα αμφιθέατρο για να κάνουμε τις γιορτές μας.  Κάθε αίθουσα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονη επίπλωση (θρανία, πίνακες για μαρκαδόρους, βιβλιοθήκες) ενώ  υπάρχει και προτζέκτορας  με όλο το εκπαιδευτικό υλικό.
     Η αυλή μας είναι δυστυχώς μικρή και δεν μας χωράει όλα τα παιδιά κι από τα τρία σχολεία, ωστόσο έχει ένα γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες, βρύσες, κι ένα υπέροχο «δασάκι» με μεγάλα δέντρα όπου και παίζουμε.


Εριάννα Χ. – Γιώργος Β.
Μάριος Λ. -Γιώργος Μ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
  
Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τότε που η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία απελευθερώθηκαν κι εντάχθηκαν στον εθνικό κορμό. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική, ιστορική επέτειος καθώς η μικρή τότε Ελλάδα είχε μόλις βγει νικήτρια μέσα από τις μάχες των δύο βαλκανικών πολέμων κι είχε διπλασιάσει σχεδόν την έκταση και τον πληθυσμό της, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό μέρος της γεωγραφικής εθνικής ολοκλήρωσής της. Όμως οι επιτυχίες και τα κατορθώματα εκείνης της εποχής δεν ήρθαν στα ξαφνικά και δίχως κόπο. Είχε προηγηθεί μια μακροχρόνια και σκληρή πάλη, τόσο ένοπλη όσο και ιδεολογική ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος.
    Τα προβλήματα για τους υποδουλωμένους Έλληνες της Μακεδονίας ήταν πολλά γιατί  δεν είχαν ν’ αντιμετωπίσουν μόνο τις καταπιέσεις των Τούρκων, αλλά και τις διεκδικήσεις των γειτονικών λαών και περισσότερο αυτές των Βουλγάρων που είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν δικές τους εκκλησιαστικές αρχές, αντίθετες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με σκοπό να πάρουν με το δικό τους μέρος όλους τους σλαβόφωνους χριστιανούς της Μακεδονίας.
    Η αντιπαράθεση αυτή γινόταν όλο και πιο σκληρή και κορυφώθηκε ανάμεσα στα 1904 με 1908.


Βασίλης Γ.
Βαγγέλης Κ.
Χρήστος Λ.


28η Οκτωβρίου
«ΟΧΙ»
    Η 28η Οκτωβρίου είναι μια μεγάλη γιορτή που μας κάνει όλους υπερήφανους γιατί δεν επιτρέψαμε στους Ιταλούς να μας κατακτήσουν .
    Στις 28 του Οκτώβρη του 1940 ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα ζήτησε απ’ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά να τους παραδώσει τη χώρα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε όπως κι όλος ο ελληνικός λαός κι έτσι κηρύχθηκε πόλεμος.  Όμως παρά το γεγονός ότι ήταν περισσότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι καταφέραμε και τους νικήσαμε, γι’ αυτό και η  28η Οκτωβρίου είναι μια  σημαντική ημερομηνία για ολόκληρο το έθνος μας.


Αέρα...
    Το σχολείο μας τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ με τη σχολική γιορτή που έγινε στο θεατράκι του σχολείου μας, με απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις χρονικών, προβολή εικόνων,  αλλά και με τραγούδια ενώ συμμετείχε και ανήμερα της γιορτής, πρώτα στον εκκλησιασμό, μετά στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο ηρώο και φυσικά στην παρέλαση που ακολούθησε κι είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Κατερίνα Ρ.
 Έλενα Ε.
 Λυδία Ε.
Σοφία Λ.

ΒΕΡΓΙΝΑ
    Η Βεργίνα (αρχ.: Αιγαί) είναι μια μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα, στο νομό Ημαθίας, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου με τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε ανάμεσα στους άλλους τάφους κι ένα ταφικό μνημείο που κατά την άποψή του ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  

Η Βεργίνα βρίσκεται 13χλμ. νοτιοδυτικά της Βέροιας, πρωτεύουσα του νομού, κι η τάξη μας μαζί με τα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης  την επισκέφτηκε στις 24 του Οκτώβρη κι απολαύσαμε όλα τα παιδιά τα σπουδαία αυτά αρχαιολογικά ευρήματα.  
Σοφία Λ.
Παρθένα Κ.
Μάριος Ν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ
    Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.       Η Θέσπισή της εορτής αυτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Το ταχυδρομικό ταμιευτήριο είναι ένας οργανισμός συνδεδεμένος με την έννοια της αποταμίευσης και ιδρύθηκε το 1900.

 Στην Ελλάδα, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει παραδοσιακά τον πρώτο λόγο στην αποταμίευση. Με σύνθημα «Φέτος γιορτάζουμε διπλά!» το  Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου, συνεχίζοντας με συνέπεια τη διάδοση της αξίας του θεσμού.

Ελένη Κ.      Άννα Ν.    Έλενα Μ.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
   Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Τρυγομηνάς (νησιώτικα Αιγαίου και ποντιακά) είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο κι έχει 31 ημέρες. Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός».
   Στον μήνα αυτόν έχουμε και τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης μας.
   Ο Οκτώβριος ήταν  τέταρτος μήνας του Αττικού έτους. Ονομάστηκε Πυανειψιών από τα ιερά Πυανέψια, εορτή προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Ο Οκτώβρης αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Τυχερό λουλούδι του μήνα είναι η καλέντουλα και τυχερό πετράδι το οπάλιο.    

Φιλοθέη Μ.
Ανδριάνα Τ.


ΛΑΪΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ…
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Οι μέρες κυλούν σαν νερό».
«Δε δίνει του αγγέλου νερό».
«Το αίμα νερό δε γίνεται».
«Ρίχνω νερό στο κρασί μου».


Αλέξανδρος –Βίκτωρ –Ανιλέντα - Βλαδίμηρος