Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Πασχαλινά έθιμαΠασχαλινά έθιμα


Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη, βάφουν το πρωί τα αβγά, βάζουν το πρώτο αβγό –παλιότερα πρόσεχαν να είναι μαύρης κότας- στο εικονοστάσι και πετούν το παλιό στο ποτάμι.
Με το πρώτο αβγό σταύρωναν τα παιδιά, όταν ήταν άρρωστα.
Τα αβγά παλιά τα έβαφαν με φύλλα από κρεμμύδια. Σήμερα τα βάφουμε με μπογιές του εμπορίου και ξίδι.
Το βάψιμο των αβγών γίνεται με κόκκινο χρώμα και συμβολίζει το αίμα θυσίας του Χριστού.
Χριστίνα Χ.


Πάσχα στην Κρήτη

Στην Κρήτη το Πάσχα τα παλιότερα χρόνια τα παιδιά όταν πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μαζί τους καλαθάκια και οι νοικοκυρές τους έδιναν αβγά για να τα βάψουν το Πάσχα. Επίσης οι νοικοκυρές φτιάχναν καλτσουνάκια και γαρδουμπάκια και αντί να τα πλένουν στη βρύση, τα έπλεναν στη θάλασσα γιατί έλεγαν ότι θα γίνουν πιο νόστιμα. Το βράδυ μετά το «Χριστός Ανέστη» όλοι οι μπαμπάδες πυροβολάνε με τα όπλα τους γιατί είναι έθιμο στην Κρήτη.
Πέγκυ Ρ.


Έθιμα του Πάσχα στη Θράκη

Του Λαζάρου τα παιδιά κατά ομάδες γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα «Λαζαρινά». Σε πολλά χωριά της Θράκης γυρίζουν μόνο κορίτσια με κόκκινα φορέματα, οι «Λαζαρίτσες», κρατώντας κούκλα ή σκούπα με κουρέλια.
Τη Μεγάλη Τετάρτη γίνεται το Ευχέλαιο στην εκκλησία και σε πολλά σπίτια. Οι νοικοκυρές ζύμωναν πρόσφορα και τα πήγαιναν στην εκκλησία. Με αυτά ο παπάς έριχνε κομμάτια στη Θεία Κοινωνία της Μεγάλης Πεμπτης που τα έλεγαν «μαργαριτάρια».
Τη Μεγάλη Πεμπτη οι νοικοκυρές έβαφαν τα αβγά τους. Επίσης κρατούσαν τη μπογιά σαράντα μέρες επειδή πίστευαν ότι είναι το αίμα του Χριστού. Αν υπήρχε αβγό από μαύρη κότα το έβαφαν πρώτο και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Αν φυλαχθεί «κοκκκινοπεφτιάτικο» αβγό επτά χρόνια γίνεται φυλαχτό για το «μάτι», έλεγαν.
Τη Μεγάλη Παρασκευή στη Θράκη οι γυναίκες τα παλιά χρόνια ντύνοταν όλες στα μαύρα. Όλη την ημέρα οι γυναίκες φύλαγαν τον Επιτάφιαο λέγοντας μοιρολόγια.
Κωνσταντίνα Κ.


Το Πάσχα της οικογένειάς μου

Τη Μεγάλη Παρασκευή πηγαίνουμε στην Εκκλησία. Δυνατοί άντρες σηκώνουν τον Επιτάφιο. Πηγαίνει μπροστά κι εμείς ακολοθούμε και κάνουμε το γύρω της εκκλησίας.
Το μεγάλο Σάββατο πηγαίνουμε πάλι στην εκκλησία μαζί με τη λαμπάδα που μας έφερε η νονά. Είναι έθιμο η νόνα να φέρνει μία λαμπάδα στο παιδί που βάφτισε. Στις 12 βγαίνουμε έξω από την εκκλησία και ανάβουμε τις λαμπάδες και τσουγκρίζουμε τα αβγά. Μετά πηγαίνουμε στο σπίτι και τρώμε μαγειρίτσα. Έρχονται και οι συγγενείς μας και γιορτάζουμε όλοι μαζί.
Θοδωρής Μ.


Πάσχα στο σπίτι μου

Τη Μεγάλη Πεμπτη η γιαγιά και η μαμά βάφουν κόκκινα τα αβγά. Κάνουμε τσουρεκάκια με αβγά και πολλά γλυκά. Μετά αγοράζουμε πολλά δώρα όπως λαμπάδες, παπούτσια, πούχα και σοκολατένια αβγά. Το Μεγάλο Σάββατο κανένας δε δουλεύει, ετοιμάζονται για την Κυριακή που όλοι γιορτάζουν.
Μαρία Κ.


Πασχαλινα έθιμα της Μακεδονίας

Παλιότερα στη Μακεδονά η νοικοκυρά έβαζε το πρώτο αβγό που έβαφε στο εικονοστάσι, από όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να ξορκίσει το χαλάζι και τις πλημμύρες.
Επίσης τα πρώτα αβγά τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους.
Σε κάποια χωρία της Μακεδονίας όπως οι Ελευθερές Καβάλας μέχρι πριν από λίγα χρόνια σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με τη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο των αβγών.
Όσο το κόκκινο πανί ήταν κραμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο οι γυναίκες δεν έπλεναν, ούτε και άπλωναν ρούχα γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι.
Νίκος Κ.


Έθιμα του Πάχα από όλο τον κόσμο

Στη Γεωργία τα μικρά παιδιά την ημέρα του Λαζάρου έπαιρναν ένα σχοινί και το κρεμούσαν στο λαιμό τους. Πηγαιναν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν κουλουράκια και τα κρεμούσαν στο σχοινί.
Στην Αγγλία το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, την ώρα που τα παιδιά πάνε για ύπνο, κρύβουν σοκολατένια αβγά μέσα στο σπίτι και στον κήπο και το πρωί της Κυριακής τα παιδιά αρχίζουν το κυνηγητό του Πασχαλινού Αυγού. Οι γονείς τους λένε ότι τα αβγά τα έκρυψε ο Πασχαλινός Λαγός. Σε μερικά μέρη όπως το Yorkshire ετοιμάζουν μία σοκολατένια μπάλα σαν αβγό, μέσα στην οποία τα παιδιά κρύβουν πραγματικά βρασμένα αβγά. Κυλάνε αυτές τις μπάλες κάτω στους λόφους και το παιδί που η δική του μπάλα-αβγό θα φφτάσει στη βάση του λόφου πρώτη, κερδίζει ένα βραβείο. Οι οικογένειες τρώνε μαζί την Κυριακή του Πάσχα, ψητό μπούτι αρνιού. Την Μεγάλη Παρασκευή τρώνε ψάρι αφού είναι η μέρα που πέθανε ο Χριστός.
Στη Γερμανία, Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα γιατί  είναι η μέρα που πέθανε ο Χριστός και πολλοί Γερμανοί πάνε στην εκκλησία το βράδυ αυτό. Η ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται από τις οικογένεις με διαφορετικούς τρόπους, συνήθως τρώνε όλοι μαζί ένα πλούσιο πρωινό γεύμα ή brunch σε όμορφα στολισμένα τραπέζια, ενώ τα παιδιά ψάχνουν για κρυμμένα δώρα όπως σοκολατένια αβγά. Το σύμβολο του Πασχα είναι ο λαγός σε όλες του τις παραλλαγές, φτιαγμένος από σοκολάτα, κερί, κρύσταλλο, πορσελάνη ή γυαλί, και δίνεται για δώρο σε φίλους και συγγενείς. Επίσης το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι περισσότεροι  Γερμανοί πάνε στην εκκλησία και όταν τελειώσει δίνουν πασχαλιάτικες κάρτες με ευχές.
Αριστοτέλης Μ.

                                                                                                                                                          Β1